Kras reizen

Vandaag was de grote dag: de definitieve uitslag, de eventuele behandelopties en de prognose. Maar eerst ga ik in de ochtend naar diëtiste Leonie. We stellen vast dat ik weer ben afgevallen, 2,5 kilo in twee weken. Alles bij elkaar ben ik nu 10 kilo kwijtgeraakt sinds ik aan deze reis begon. Leonie bestelt veganistische vloeibare voedingssupplementen voor mij, met een langlopende machtiging. Thuisgekomen belt het bedrijf dat deze producten levert meteen al voor een bevestiging.

In de middag heb ik het gesprek met mijn longarts. Samen met Marian, mijn moeder en Yvonne, mijn nichtje die bij het JBZ werkt, neem ik plaats in de kamer. Het gesprek begint wat moeizaam, over mijn pijnklachten. Daarna komen we te spreken over de bevindingen. De onderzoeken bevestigen nogmaals uitgezaaide niet-kleincellige longkanker, met als subtype adenocarcinoom en een Krasmutatie, stadium 4. De uitzaaiingen zitten ook in de weke delen en de ontsteking in mijn mond blijkt ook kanker te zijn.

De prognose is enkele maanden tot een jaar en via behandelingen kunnen er mogelijk steeds wat maanden worden bij-gesprokkeld, afhankelijk of het aanslaat.

Chemotherapie is de enige behandeloptie, immuuntherapie behoort helaas niet tot de mogelijkheden. Fijn dat er in ieder geval een behandeloptie is, het komt ook voor dat hier het verhaal al eindigt. 

Binnen de chemo zijn er een paar opties: de Nederlandse aanpak of de aanpak in studieverband. Binnen de studie-optie zijn er twee opties waarin je wordt in/uitgeloot: de Nederlandse optie of de Amerikaanse optie (helaas is er geen Russische optie). Ik moet mezelf er nog meer in verdiepen, maar naar wat ik nu weet zit het verschil vooral in de medicijnen die na de vierde keer worden ingenomen, ofzo. De studie-gerelateerde versie kan starten een maand na de laatste operatie, in mijn geval na 11 augustus. 

In tussentijd hoop ik op een snelle 2nd opinion van het AVL. De komende week kan ik dan naar ik hoop een goed overwogen beslissing maken.

Het gesprek duurde een uur, het was moeilijk maar ook duidelijk, fijn dat Yvonne erbij kon zijn, ze is een stuk beter ingevoerd in de termen en werkwijzen dan wij. 

Na het gesprek drinken we thee met Yvonne en bespreken we na. Daarna haal ik bij de apotheek een antibioticakuur tegen longontsteking. Thuisgekomen app ik mijn zus en Jasper en samen met mijn moeder en Marian bespreken we de uitkomsten van het gesprek in onze tuin. Later belt Kitty nog om af te spreken.

Morgen een afspraak bij de oncologieverpleegkundige. Vanavond lees ik verder in het boek ‘Kroniek van een aangekondigde dood’ van held Gabriel Garcia Marquez.

Mijn stemming schiet steeds alle kanten op, het daalt steeds meer in dat alles een laatste keer kan zijn.

 

Uitgelichte afbeelding: Kras reizen, bron: https://toer.info/kras-busreizen/

12 gedachten over “Kras reizen”

 1. Beste Robert, We zitten bij tante Fien in de tuin met mijn moeder en Nellie. Je Blog hebben we van tante Fien gekregen. We zullen je blijven volgen en steunen. Het is niet te vatten wat je is overkomen. Heel veel sterkte.

 2. Hoi Robert,
  De afgelopen periode zijn mijn gedachten vaak bij jou geweest. Het is zo onvoorstelbaar wat jou overkomt! Zo niet te begrijpen allemaal!
  Ik hoop dat je weet dat we allemaal met jou meeleven en duimen voor waardevolle momenten nu en de de komende tijd!
  Sterkte!
  X

 3. Hoi Robert
  Ik lees net voor het eerst je blog en wil even laten weten enorm bij je betrokken te zijn. Man met wat een snelheid overkomt het je (jullie) allemaal en wat veel om te verwerken!
  Aan jou en Marian enorm veel sterkte gewenst komende periode!

  Groetjes van Ben

 4. Beste Robert, vroeger veel met elkaar gespeeld en bij elkaar gelogeerd. Daarna zijn wij ieder ons eigen weg gegaan. Je komt elkaar daarna sporadisch tegen en vooral de laatste jaren ook vaak bij het afscheid nemen van familie en allebei onze vaders. Dan zeggen we tegen elkaar dat we eens moeten afspreken onder leukere omstandigheden. Dat is er nog steeds niet van gekomen en zit jij opeens in deze klote situatie. Wat een verhaal en jouw blog is erg confronterend. Ik luister emotioneel naar jouw Spotify lijst. Vroeger namen we samen muziek op met een cassettebandje voorzien van ons deskundige commentaar ;-). Ik kan het niet bevatten en ik kan alleen maar hopen dat we elkaar nog zullen spreken onder betere omstandigheden. Hou je haaks neef! Groet Gert-Jan

  1. Dank je wel Gert-Jan! Ook voor je betrokkenheid en je vakantiehuis-aanbod.
   Het leven lijkt oneindig door te gaan totdat je gedwongen wordt om stil te staan.

   Ik kwam een tijdje terug nog een bandje van ons tegen uit de goede oude tijd… Zal ik die hier posten 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *